Vilken typ av musik bör man köra under djurmassage?

Vilken typ av musik bör man köra under djurmassage?

För en del kan massage göra ont och därmed sker ett litet stresspåslag men för de allra flesta är det en avslappnande stund där kroppen får en chans att återhämta sig. Oavsett hur massagesessionen upplevs så bör massageterapeuten göra allt vad denne kan för att klienten och dennes husdjur ska kunna känna sig så avslappnade under stunden som möjligt. Detsamma gäller oavsett var du befinner dig, så att du blir lika avslappnad vid massage i Stockholm som någonstans ute på landsbygden. Ett verktyg att ta till för att nå detta kan vara att tända doftljus medan ett annat kan vara att lyssna på musik under massagen. Frågan uppstår då ofta gällande vilken typ av musik bör väljas under en massagesession och vilken som eventuellt ska undvikas?

Klassisk musik

Ett populärt val av musikgenre vid massage är klassisk musik och det är ett mycket bra val. Klassiska låtar är ofta harmoniskt uppbyggda på ett sätt som kan tilltala de allra flesta och som kan göra att de allra flesta kommer till ro samt kan slappna av. Ett varningens finger bör dock höjas till klassiska stycken med kraftfulla crescendon eller med en melodi som är snabb eller varierar mycket, då dessa sällan skapar avslappning. Det gäller därmed att vara selektiv med de klassiska låtarna och att verkligen lyssna igenom spellistan innan den startas, för att undvika eventuella stressfulla stycken.

Yogamusik

Det går också utmärkt att spela låtar som är avsedd för spa eller yoga. Denna typ av musik är gjord för att skapa stillhet så den är väldigt lugn och rogivande, där låtarna endast är instrumentala. Det är således svårt att välja fel typ av låt om du väljer denna typ.

Ljud från naturen

En annan typ av genre att lyssna på är ljud från naturen, även om dessa inte riktigt kan kallas för musik. En porlande bäck, vinden som blåser eller fåglar som kvittrar ger en otrolig avslappning hos oss människor och det är därmed inte helt fel att använda sig av dessa under massagestunden.

Musik att undvika

I korta drag kan det sägas att du bör undvika följande:

  • Låtar som ligger på topplistorna.
  • Låtar som har ett högt tempo.
  • Låtar som har kraftfulla crescendon.

Att välja rätt typ av låt vid massage kan dock kännas lite knepigt för många. Det vore ju till exempel väldigt illa om en låt som klienten eller dennes husdjur inte reagerar positivt på, och de börjar känna sig spända eller irriterade. Av den anledningen så bör låtar som spelas på topplistorna undvikas eftersom risken är alldeles för stor att klienten redan har lyssnat sig trött på dem.

Lika illa vore det förmodligen om en låt med högt tempo började pumpa ut ur högtalarna. Den typen av musik är ypperlig vid träning där det gäller att hålla i gång kroppen och få upp pulsen men vid massage är det ju den motsatta effekten som är syftet. Låtar med snabb eller kraftigt varierande tempo bör därmed undvikas vid massage så att musklerna får en chans att slappna av och så att riktigt djup avslappning faktiskt kan ske.

Nedan följer ett exempel på musik man kan köra under massage.