Hundmassage för husbehov

Hundmassage för husbehov

Om din hund har problem med stelhet eller kanske behöver lite rehabilitering efter en skada kan massage vara en bra väg att gå. Du behöver dock inte gå till en hundmassör, utan kan lära dig grunderna själv för att några gånger i veckan ge din hund massage hemma i soffan. Självklart bör hundens hälsoproblem utredas av en veterinär först, för att se om den behöver medicinering eller professionell behandling. Även du som har en frisk hund eller en som bara är lite stel av ålder kan med fördel använda dig av massage för husbehov.

En skön massageplats

Börja med att välja ut en plats i hemmet som blir den ni använder vid massage. Oavsett om du har en stor brukshund eller ett litet lurvigt paket till vovve vill den ha en bekväm plats att ligga på. Soffan är ofta ett bra alternativ där både du och hunden sitter och ligger bekvämt. Om du inte vill ha päls i soffan kan du beställa hem en pläd som du får levererad som ett paket med posten. Den kan du lägga ut i soffan innan hunden hoppar upp.

Pläden slänger du sedan lätt i tvätten för att bli av med smuts och päls. En hund behöver inte tända ljus och avkopplande musik för att komma till ro, men däremot är det bra med en lugn miljö och att du pratar med lugn röst. En del hundar är av naturen nyfikna och har svårt att slappna av när barnen eller familjens övriga djur springer omkring. Se då till att välja ett massagetillfälle när ni får vara ostörda.

Massage som present

Att massage kan användas inte bara vid problem utan också förebyggande är något som gäller hundar likväl som oss människor. Vill du överraska en hund eller hundägare du tycker om med en personlig present? Att bara ge bort ett vanligt paket med hundgodis är kanske inte så spännande. En idé är att skicka paket till din vän som innehåller en mjuk pläd och utskrivna instruktioner till hundmassage för hemmabruk. Om du bor nära och själv vill ge massagen behöver du inte skicka ett paket, utan kan istället skicka ett hemgjort presentkort på massage.

Fördelar med massage

  • Det mjukar upp hundens muskler, värmer upp kroppen och får hunden att slappna av.
  • Du kan förebygga stelhet och skador.
  • Det förbättrar blodcirkulationen.
  • Det kan hjälpa hunden med matsmältning och ämnesomsättning.
  • Det blir en mysig stund tillsammans där du kan hjälpa hunden att varva ner efter en promenad eller ett träningspass.
  • Må bra-hormonet oxytocin frigörs vilket får både dig och hunden att koppla av och helt enkelt må bättre.
  • Det är enkelt att lära sig hundmassage för hemmabruk och du sparar mycket pengar jämfört med att gå till en professionell hundmassör.

Massage stärker relationen

Visste du att hundmassage har också andra fördelar än de rent fysiska? Genom att röra vid din hund och dela en stund tillsammans stärker ni även relationen. En stund av närhet varje dag då du fokuserar på enbart din hund gör mycket för att stärka det band ni har mellan er.